Chakra's. Wat zijn dat nou eigenlijk? - Praktijk E-reading

Chakra’s. Wat zijn dat nou eigenlijk?

Tijdens een aurareading loop ik (naast de aura) verschillende chakra’s langs. Maar wat zijn chakra’s nou eigenlijk precies? In deze blogpost vertel ik je meer algemene informatie over chakra’s.

Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
  Chakra's in het algemeen, chakrapunten


  Jouw energie

  Even een open deur, maar we hebben allemaal een lichaam. Je weet waar je lijf begint en waar het ophoudt, want het is goed waarneembaar met onze zintuigen.

  Maar we hebben ook allemaal een energetisch lichaam. Jouw persoonlijke (ziels)energie die in en om je heen stroomt. Dit wordt ook wel je uitstraling of aura genoemd.

  Zowel je fysieke lichaam als je energetische lichaam bestaan uit energie, maar de energie van je energetische lichaam is veel verfijnder. Het is net zo voelbaar en begrensd, maar op een veel subtielere manier. Deze energie neem je waar met je 6e zintuig, je intuïtie.

  Jouw fysieke lichaam en energetische lichaam staan niet los van elkaar. Ze zijn met elkaar verbonden.  Om jouw zielsenergie meer praktisch en alledaags te laten werken, is echter een energiepoort nodig. Daar hebben we er een heleboel van. En die energiepoorten noemen we chakra’s.


  Chakra's

  Energie is altijd in beweging. Niets blijft eeuwig zoals het is. Dat is een natuurwet. Jouw persoonlijke energie staat ook nooit helemaal stil. Het is altijd in beweging. De beweging van energie is altijd circulair, oftewel in cirkels of spiralen.

  Het woord chakra is Sanskriet en betekent vrij vertaald “wentelend wiel.” Een chakra wordt meestal voorgesteld als een spiraal of cirkel.

  Energiepoorten of chakra’s zijn geen losstaande centra. Ze zijn onderling allemaal met elkaar verbonden. Maar ze zijn ook verbonden met je lichaam.

  Er zit een verschil tussen de manier waarop verschillende culturen de chakra’s omschrijven. Ook zijn er meerdere theorieën over hoeveel chakra’s er zijn. Er is dus niet 1 alles overheersende chakraleer. De meest bekende chakratheorie bij ons in het Westen, gaat uit van 7 chakra’s. Deze filosofie is zo’n 4000 jaar geleden in India ontstaan.

  Deze chakra’s bevinden zich in het lichaam ter hoogte van 7 belangrijke zenuwknopen die met de ruggengraat en schedel verbonden zijn. Chakra’s zijn pure energie en zitten dus niet vast in het lichaam zoals je dijbeen vastzit in je heupkom. Het chakra ligt niet op of in de ruggengraat, maar er iets voor, diep in het lichaam.

  Zoals je in het plaatje ziet, lopen de chakra’s van beneden naar boven.

  De eerste 3 (wortelchakra, navelchakra, zonnevlecht) zijn meer verbonden met de aarde.

  De bovenste 4 (kruinchakra, voorhoofdchakra, keelchakra en hartchakra) zijn meer verbonden met het universele of de kosmos. De energie van elk chakra vibreert met zijn eigen tempo.

  Bij het wortelchakra vind je de laagste vibratie en bij het kruinchakra de hoogste.

  Hoewel in theorie de energie in elk chakra op een andere manier tot uitdrukking komt, is de praktijk niet zo zwart-wit. Alle chakra’s bevatten alle energie en daardoor kunnen dingen die in theorie in een specifiek chakra thuishoren ook in andere chakra’s tot uitdrukking komen. Maar ik houd het bij mijn uitleg over de chakra’s even bij de theorie want dat maakt het beter te begrijpen.

  Wanneer we onze chakra’s goed gebruiken, bieden ze ons grote mogelijkheden om onszelf tot uitdrukking te brengen. Helaas is het in de nuchtere Nederlandse cultuur niet gewoon om hier aandacht aan te besteden. Gelukkig begint het wel steeds bekender en gewoner te worden.


  Wat beïnvloed de chakra's?

  Hoe de energie van jouw chakra’s in beweging is, heeft automatisch invloed op ons zelf en ons leven.

  De chakra’s worden beïnvloed door jouw manier van denken, voelen en omgaan met jezelf, maar ook door jouw omgeving. Verruimende gedachten en overtuigingen laten je energie stromen terwijl beperkende gedachten en overtuigingen je energie kunnen beperken. Gevoelens en emoties die aanwezig mogen zijn helpen de energie om te stromen, terwijl onderdrukte emoties de energie kunnen stagneren.

  Dat klinkt allemaal lekker zwart-wit, maar in de praktijk is het veel complexer. We laten ons allemaal beperken op bepaalde gebieden en we hebben ook allemaal plekken waar het juist lekker doorstroomt. En dat kan allemaal tegelijkertijd in hetzelfde chakra. Een chakra is dus uiterst zelden helemaal in balans of compleet uit balans. Gelukkig hoeven we hier niet al te veel over na te denken.


  Evenwicht

  Energie zoekt altijd naar balans. Als het natuurlijke evenwicht van de chakra’s en de aura (tijdelijk) wordt verstoord dan is ons systeem prima in staat om de problemen op te lossen. De energie zoekt gewoon een andere weg. Vergelijk het met een rivier. Wanneer er een dam in de rivier wordt geplaatst, zoekt het water een andere weg, bijvoorbeeld door te overstromen. En dat gaat helemaal vanzelf. Dat evenwicht kun je niet afdwingen. Evenwicht is er. Altijd.

  Alleen is het evenwicht voor ons niet altijd optimaal. Soms is er meer nodig. Bijvoorbeeld als je je verzet tegen de natuurlijke neiging van jouw lichaam. En laten we eerlijk zijn. Het is niet handig als je energie in beweging probeert te komen met een lekkere huilbui als je in de rij voor de kassa van de supermarkt staat. Dan kun je die neiging beter even proberen uit te stellen.

  Het lastige is dat we in onze cultuur vaak al op jonge leeftijd geleerd hebben om heer en meester te zijn over ons lichaam, onze emoties en onze gedachten. We hebben afgeleerd om naar ons lichaam, onze emoties en onze behoeften te luisteren. Wij zijn in controle, niet ons systeem. En daarmee kun je de natuurlijke balans van je lichaam en energie behoorlijk verstoren.

  Dan gaat jouw systeem signalen afgeven. Een gevoel van onrust, slapeloosheid, verstopping van de darmen, buikpijn, migraine of iets anders. Daarmee geeft je lichaam aan dat iets niet in balans is. Let wel, die disbalans kan ook heel goed lichamelijk zijn, bijvoorbeeld omdat er een virus of bacterie je lichaam is binnengedrongen. Maar je lichaam kan dus ook reageren op een disbalans in je energie.

  De chakra’s kunnen helpen om te zien waar het energetische probleem zit en hoe je dit kunt verhelpen. In zijn algemeenheid is mindfulness altijd goed. Go with the flow. Kom in het hier en nu. Kijk wat er is en hoe je hier het beste van kunt maken. Wat heb je nu nodig om je op dit moment zo optimaal mogelijk te voelen binnen de gegeven omstandigheden?


  Meer weten?

  Wil je zelf een aurareading ervaren? Klik hier voor meer informatie en het boeken van een reading.

  Zoek je hulp om beter naar je systeem te leren luisteren? Boek een Energie Reset. Voor meer informatie en boeken, klik hier.

  Wil je meer weten over de specifieke chakra’s en hoe je deze kunt ondersteunen? Klik op een van mijn aanvullende blogposts:

  Wil je meer ervaren over de chakra’s? Dan is het eerste jaar van de opleiding Intuïtie Practitioner (de opleiding die ik zelf heb gevolgd) een aanrader. Daarin worden de chakra’s en het aura behandeld. Voor meer informatie klik op Opleiding Intuïtie Practitioner | Centrum voor Effectieve Intuïtie (effectieveintuitie.nl)

  Heb je vragen of wil je iets kwijt? Gebruik onderstaande reactieformulier.

  Disclaimer

  Ik ben aurareader en coach. Geen arts of therapeut. Daarom geef ik geen medische adviezen. Heb jij serieuze lichamelijke of psychische klachten? Neem contact op met jouw huisarts.

  En gelukkig zijn we allemaal anders. Deze blog schrijf ik dan ook ter inspiratie en om je aan het denken te zetten. Neem niets klakkeloos van me over, maar ga kijken wat voor jou werkt en wat past binnen jouw mogelijkheden en leefstijl.

  Maar wat je ook doet, zorg goed voor jezelf en jouw omgeving.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Praktijk E-reading draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders