Hartchakra - Praktijk E-reading

Hartchakra

De kunst van het hartchakra:

van jezelf houden,

dankbaar zijn,

waarderen wat je hebt.

Het hartchakra gaat vooral over waarderen en accepteren. Zowel van jezelf, het leven als jouw omgeving. In voor- en tegenspoed, met alles wat er is, alles wat geweest is en alles wat nog gaat komen.


Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
  hartchakra punt


  Kenmerken hartchakra

  In het sanskriet wordt het 4e chakra Anahata
  genoemd. Dit betekent ontwarren.

  Dit chakra bevind zich midden in je romp ter hoogte van je
  hart. De kleur waarmee het hartchakra wordt weergegeven is groen, maar roze
  wordt ook gebruikt.

  Het element dat bij dit chakra hoort is Lucht. Lucht staat
  voor zuurstof, ruimte, luchtigheid, vrijheid en helderheid. 

  Werkwoorden die bij het hartchakra horen zijn “houden van” maar
  ook “geven en ontvangen.”

  Het hartchakra is gericht op:

  • Onvoorwaardelijke liefde
  • Hartstocht
  • Vervulling
  • Hartelijkheid en gulheid
  • Verbinding en harmonie


  Thema's

  Het hartchakra gaat vooral over het waarderen en accepteren van jezelf, het leven en je omgeving. In voor- en tegenspoed, met alles wat er is en alles wat komt.

  • (zelf)liefde
  • Genegenheid en affectie
  • Empathie en mededogen
  • Dankbaarheid en waardering

  De energie van liefde is de meest zuiverende energie. En de bron ervan is onbeperkt. Hoeveel liefde je ook geeft, het is nooit op. Zolang je maar niet vergeet om ook jezelf liefde te geven.

  Als jij niet van jezelf houdt, ben je minder goed in staat om van een ander te houden of liefde van een ander te ontvangen. Om jouw partner en kinderen liefde te kunnen geven, is het dus nodig dat je van jezelf houdt. En zelfs om hun liefde te kunnen ontvangen, is het nodig dat je van jezelf houdt. Het begint dus altijd bij jou.

  Dat maakt het zowel makkelijk als moeilijk. Want als het begint bij jou, dan heb je zelf de controle en ben je niet afhankelijk van anderen. Nou ja, tot bepaalde hoogte dan. Want jij bent nou eenmaal wie je bent en dat is niet helemaal maakbaar. Wat kun je dan wel doen? Jezelf accepteren. Werken aan je gevoel van eigenwaarde. Houden van jezelf zoals je bent. Accepteren dat je goed bent zoals je bent.

  En zorgen voor jezelf. Wees lief voor jezelf. En mild in je oordeel over jezelf. Omring je met mensen die je energie geven. Mensen die je waarderen om wie je bent, inclusief je minder makkelijke kanten. Maar ook mensen die eerlijk en oprecht zijn.

  Makkelijk gezegd hè. In de praktijk vraagt het best een hoop inzet en discipline om aan jezelf te werken. En om van jezelf te houden. Gelukkig hoef je het ook niet alleen te doen. Daarvoor heb je mensen nodig die je accepteren zoals je bent. En soms kan een professional ondersteuning bieden. Mijn coaches en supervisors hebben me echt vooruit geholpen in mijn eigen ontdekkingsreis naar mezelf. Het kost geld en veel inzet en energie, maar laten we eerlijk zijn: Dat ben je waard toch?


  Vragen

  Hieronder volgen enkele vragen die je kunt beantwoorden om
  jezelf beter te leren kennen. Heb daarbij geen oordeel. Er is geen goed en fout of beter en slechter. Je bent wie je bent.

  • Voel jij je geliefd?
  • Voel jij je wel eens schuldig als iemand iets voor je doet?
  • Hoe uit jij jouw liefde?
  • Hoe ga je om met complimenten?
  • Hoe lief ben je voor jezelf?
  • Maak je makkelijk contact met andere mensen?
  • Vraag je om hulp als je er alleen niet uitkomt?
  • Hoe streng ben je voor jezelf?
  • Uit je jouw waardering voor anderen?
  • Als je iets geeft, verwacht je dan iets terug?
  • Wat kun je doen om jouw situatie te verbeteren?
   

  Heb je vragen? Of wil je hierover eens met me in gesprek? Geef onderaan deze blog je reactie of bel of app me op 06 – 19 72 48 98.

   


  Doen

  Activiteiten die het hartchakra versterken zijn vooral gericht op lief zijn voor jezelf, tijd doorbrengen met mensen waar je van houdt en die van jou houden en dankbaarheid.  

  Zelfzorg

  De zelfzorg die je jezelf kunt geven om je hartchakra te versterken is liefdevolle aandacht.

  Neem tijd om wekelijks iets te doen waar je gelukkig van wordt. Een uitgebreid bad of doucheritueel, een afspraak met een vriendin, tijd alleen met je partner, een strandwandeling, enzovoort.

  Maar ook af en toe tijd nemen om stil te staan bij wat je nodig hebt, is liefdevolle aandacht. Neem elke ochtend even 10 minuten de tijd om jezelf helemaal te voelen. Bijvoorbeeld in een snooze moment nadat de wekker is gegaan. Waar voel je je prettig? En waar minder prettig? Wat kun je voor jezelf doen om je zo optimaal mogelijk te voelen vandaag? Wat heb je nodig? Geef jezelf dat. Of in ieder geval iets dat jouw behoefte zo veel mogelijk benaderd binnen de mogelijkheden die je op dat moment hebt. Rust nodig hebben als je een hele drukke werkdag hebt, is lastig. Maar gun jezelf dan bijvoorbeeld wel echt een half uur (of langer) lunchpauze. Of maak je agenda voor de avond leeg zodat je kunt ontspannen en vroeg naar bed kunt. Hier gaat het vooral over de prioriteit die je jezelf geeft. Wat is er eigenlijk belangrijker in jouw leven dan jij zelf?

  Positieve zelfliefde

  Heb jij ook de neiging om vooral aandacht te besteden aan alles dat niet goed gaat of beter kan als het over jezelf gaat? Probeer eens op een positieve manier naar jezelf te kijken.

  Schrijf eens per week of dagelijks eens 3 tot 5 dingen op die goed zijn gegaan, waar je trots op bent of die je waardeerde aan jezelf. Mogelijk is dat in het begin lastig als je niet gewend bent om op een positieve manier naar jezelf te kijken. Maar oefening baart kunst.

  En wil je het diepe in? Schrijf 10 dingen die je mooi vind aan jezelf, 10 dingen die je waardeert aan je karakter en 10 dingen die je toevoegt aan de wereld op een groot vel papier. Hang dit op een prominente plek (boven je buro, aan de koelkast of de wc deur) en kijk er dagelijks naar. Ze zeggen wel eens dat dingen die je vaak hoort, vanzelf waar worden. Laat dit dan vooral positieve dingen over jezelf zijn.

  Zelfwaardering

  We vinden ons lichaam vaak heel vanzelfsprekend. En we hebben de neiging om vooral aandacht te besteden aan alles wat we niet goed genoeg of niet mooi genoeg vinden. Maar je lichaam is er altijd voor je. Het zorgt dat je kunt functioneren en kunt doen wat je moet doen. Goed om daar af en toe eens bij stil te staan. Dat kan de manier waarop je naar jezelf kijkt veranderen.

  Neem een half uurtje tijd waarbij je niet gestoord kunt worden. Ga op een matje of op bed liggen. Zorg dat je comfortabel en warm genoeg bent.

  Doe je ogen dicht en haal 3x diep adem. Ontspan. Laat je lichaam even helemaal in het matje/matras zakken.

  Ga nu met je volle aandacht naar je voeten. Hoe voelen je voeten? Bedenk wat je voeten allemaal voor je doen. Ze staan de hele dag voor je klaar. Ze brengen je waar je naartoe moet. Ze dragen je en houden je gegrond. Zetten zich schrap of bewegen mee als dat nodig is. Bedank je voeten voor alles wat ze voor je doen.

  Ga vervolgens met je volle aandacht naar je benen. Hoe voelen je benen? Bedenk wat je benen allemaal voor je doen……

  Ga zo je hele lichaam langs (heupen, buik, borst, armen, schouders, nek, hoofd). Bij elk lichaamsdeel sta je stil bij hoe het voelt, wat het allemaal voor je doet en bedank je dat lichaamsdeel. En wil jij gedetailleerder (tenen, knieën, vingers, mond, ogen, enz.)? Het is een oefening voor jou. Dus doe het vooral zoals het voor jou goed voelt.


  Edelstenen en mineralen

  Edelstenen en mineralen zouden een energetische werking hebben. Draag je net als ik graag stenen? Dan horen roze of groene stenen, zoals bijvoorbeeld jade, rhodochrosiet of smaragd specifiek bij het hartchakra. Maar ook stenen die (zelf)liefde bevorderen zijn heel goed voor het hartchakra, zoals prehniet, rozenkwarts of groene aventurijn. 

  Voor meer informatie over edelstenen en mineralen en hun werking kun je de website Chakra’s en edelstenen – Edelstenen en Mineralen bezoeken. Maar als je in Haarlem woont kan ik ook zeker Ananda Haarlem – Ananda Nieuwetijdswinkel  aanraden. Ze zitten inmiddels ook in Utrecht, Den Haag, Tilburg en Den Bosch.

  (En nee, ik krijg geen geld of spullen voor sponsering van deze bedrijven. Ik ben gewoon zelf groot fan. En ja, ik heb toestemming gevraagd voordat ik ze heb vermeld)

  Geuren

  Geranium, lavendel, neroli, roos en ylang ylang zijn geuren die passen bij het hartchakra. Deze kun je als wierook krijgen, maar je kunt ook etherische olie kopen. En een genanium-, roos- of lavendelplant in de tuin of op het balkon is natuurlijk helemaal niet verkeerd.

  Wees wel voorzichtig als je etherische olie gebruikt. Het is heel geconcentreerd en niet geschikt om in grote hoeveelheid of rechtstreeks op de huid te gebruiken. En zeker niet om in te nemen. Je kunt wel enkele druppels van deze olie gebruiken in bijvoorbeeld een diffuser of oliebrander. Gebruik de olie nooit puur. Dan verbrand de olie en krijg je naast een hele vieze geur ook een hele vieze brander. Gebruik altijd water of bijenwas als basis met 3 tot 5 druppels van de etherische olie. Laat het niet droogstomen en ververs het water voor elk gebruik.

  Zowel wierook als etherische oliën, diffusers of branders kun je op vrij veel plekken kopen. Bijvoorbeeld bij een nieuwetijdswinkel als Ananda of een specialist in natuurlijke gezondheid zoals Holland&Barrett. Maar ook onlineshops zoals bol.com hebben een flink aanbod.

  Meer weten?

  Wil je meer weten over chakra’s in het algemeen of andere chakra’s? Klik voor andere blogposts:

   

  Heb je vragen of wil je iets kwijt? Gebruik onderstaande reactieformulier.

  Disclaimer

  Ik ben aurareader en coach. Geen arts of therapeut. Daarom geef ik geen medische adviezen. Heb jij serieuze lichamelijke of psychische klachten? Neem contact op met jouw huisarts.


  En gelukkig zijn we allemaal anders. Deze blog schrijf ik dan ook ter inspiratie en om je aan het denken te zetten. Neem niets klakkeloos van me over, maar ga kijken wat voor jou werkt en wat past binnen jouw mogelijkheden en leefstijl.

  Maar wat je ook doet, zorg goed voor jezelf en jouw omgeving.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Praktijk E-reading draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders