Keelchakra - Praktijk E-reading

Keelchakra

 

De kunst van het keelchakra:

jezelf laten horen

én goed luisteren,

 zowel naar jezelf als naar anderen.

 

Het keelchakra gaat vooral over communicatie. Communicatie met jezelf en met jouw omgeving. Hoe laat jij van jezelf horen?


Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
  Keelchakra punt


  Kenmerken keelchakra

  Dit 5e chakra wordt ook wel hals-chakra genoemd. In het sanskriet heet het Visuddha. Dit betekent reiniging.

  Dit chakra bevind zich midden in je hals. Qua hoogte ongeveer bij de stembanden.

  De kleur waarmee het keelchakra wordt weergegeven is helder blauw of licht blauw.

  Het element dat bij het navelchakra hoort is Ether. Dit chakra staat in het teken van communiceren, zenden en ontvangen.

  De werkwoorden die bij het keelchakra horen zijn zenden en ontvangen.

  Het keelchakra is gericht op:

  • Resonantie, op elkaar afgestemd zijn
  • Zelfexpressie
  • Taal

  Thema's

  Het keelchakra gaat over communicatie.

  • Jouw innerlijke stem
  • Jezelf tot uiting brengen
  • De manier van communiceren (zowel wat je uitzendt als wat je ontvangt)
  • Afstemming op jezelf en op de buitenwereld

  Het gaat vooral over de wisselwerking tussen je binnenwereld en de buitenwereld. Door communicatie en zelfexpressie laat je jezelf zien aan de buitenwereld. Deze communicatie met de buitenwereld is een spiegel voor jouw interactie met jezelf.

  Want ook binnen jezelf vind communicatie plaats. Je bent de hele dag door in gesprek met jezelf. Je bekritiseerd jezelf (“Jeetje, ik moet echt eens aan de lijn, die broek zit wel heel strak”) en versterkt jezelf (“Oké, je kan het, laat die collega maar eens zien wat ik in huis heb”) Dit gebeurt
  bewust, maar veel vaker onbewust.

  In onszelf zit een oud deel dat ons probeert te beschermen tegen pijn en afwijzing die we in het verleden hebben ervaren (“Houd je in, als er maar geen ruzie ontstaat, blijf op de achtergrond” of “Laat zien dat met jou niet te sollen valt”)  Soms is die stem een wijze raadgever. Maar regelmatig is het advies van die stem gebaseerd op een situatie die allang niet meer van toepassing is. Waar je als kind afhankelijk was van jouw verzorgers, ben je dat nu niet meer. Je hebt dus ook niet meer persé dezelfde verdedigingsmechanismen en de daarbij horende interactie nodig.

  Het bewust worden van de manier waarop je met jezelf communiceert, heeft dus veel invloed op de manier waarop je met jouw buitenwereld communiceert. Zowel in de manier waarop je je uit als in de manier waarop je communicatie van anderen ontvangt.

  Wil je je meer bewust worden van jouw communicatie met jezelf? Van wat er zich in jou afspeelt? Ga dan eens letten op wat jij jezelf verteld. Mijn Energie Reset kan je op weg helpen. Voor meer informatie klik hier.

  Vragen

  Hieronder volgen enkele vragen die je kunt beantwoorden om
  jezelf beter te leren kennen. Heb daarbij geen oordeel. Er is geen goed en fout of beter en slechter. Je bent wie je bent.

  • Hoe uit jij je het liefst? (pratend, schrijvend, zingend, boetserend, schilderend, dansend, ……….)
  • Kun je goed luisteren?
  • Hoe geef je kritiek? En hoe ontvang je kritiek?
  • Trek je snel conclusies?
  • Vraag je wel eens na of je iemand goed begrepen hebt?
  • voel je je gehoord?
  • Begrijpen mensen (meestal) wat je wilt zeggen?
  • Hoe vaak herhaal jij jezelf?
  • Hoe kritisch ben je naar jezelf? Hoe kritisch ben je voor anderen?
  • Wil je direct elk probleem oplossen in of na een gesprek met iemand?
  • Wat kun je doen om jouw communicatie te verbeteren?

   

  Heb je vragen? Of wil je hierover eens met me in gesprek? Geef onderaan deze blog je reactie of bel of app me op 06 – 19 72 48 98.

  Doen

  Oefeningen die het keelchakra versterken zijn vooral gericht op klank, taal en communicatie.

   Zing

  Zing uit volle borst mee met muziek. Neuriën mag ook. Het maakt niet uit of het klankvast of vals is. Zingen geeft je een manier om je te uiten, uit volle borst. Of ga bij een koor of zangvereniging als je dat leuk vind. Maar als je net zo vals klinkt als ik, doe het dan lekker in de beslotenheid van je eigen huis wanneer je alleen bent (hoewel ik het ook wel eens doe bij de kinderen. Gewoon om ze even uit de tent te lokken. Geweldige reacties geeft dat)

  Schreeuw

  Soms zit emotie hoog, zit je gewoon niet lekker in je vel of ben je super onrustig. Dan kan het zo lekker zijn om eens heel hard en ongecontroleerd te schreeuwen. Zoek een verlaten gebied, pak een kussen waarin je kunt schreeuwen (om het geluid te dempen) of doe het lekker bij iemand die je vertrouwd. Dat kan zo opluchten.

  Taal

  Let eens op de taal die je gebruikt tegen jezelf. Schrijf elke avond op wat je van jezelf gehoord hebt. Spreek je jezelf wel eens bemoedigend toe? Wat zeg je tegen jezelf als iets mis gaat? Ben je jezelf vaak aan het afzeiken?

  Woorden hebben meer kracht dan we beseffen. De woorden die je regelmatig over jezelf hoort, ga je op een gegeven moment (onbewust) vanzelf als waar aannemen. Probeer jezelf dus vaker liefdevol en bemoedigend aan te spreken. Want we gaan niet harder rennen als we lelijk doen. Dat werkt juist verlammend. In een liefdevolle omgeving heb je juist meer ruimte om te groeien. En je bent de hele dag met jezelf dus jouw woorden kunnen veel verschil maken. Geef jezelf een schop onder je kont als dat nodig is, maar alleen dan. Wees over het algemeen vooral liefdevol en mild voor jezelf.

  Want zoals bij het hartchakra ook al naar voren komt, hoe meer we van onszelf houden, hoe meer we van een ander kunnen houden. En jouw kinderen en omgeving verdienen dat net zo goed als jij.

  Edelstenen en mineralen

  Edelstenen en mineralen zouden een energetische werking hebben. Draag je net als ik graag stenen? Dan horen lichtblauwe stenen zoals bijvoorbeeld aquamarijn en celestien specifiek bij het keelchakra. Maar ook stenen die de communicatie bevorderen zijn heel goed voor het keelchakra. Denk bijvoorbeeld aan angeliet, blauwe apatiet en chrysocola.

  Voor meer informatie over edelstenen en mineralen en hun werking kun je de website Chakra’s en edelstenen – Edelstenen en Mineralen bezoeken. Maar als je in Haarlem woont kan ik ook zeker Ananda Haarlem – Ananda Nieuwetijdswinkel  aanraden. Ze zitten inmiddels ook in Utrecht, Den Haag, Tilburg en Den Bosch.

  (En nee, ik krijg geen geld of spullen voor sponsering van deze bedrijven. Ik ben gewoon zelf groot fan. En ja, ik heb toestemming gevraagd voordat ik ze heb vermeld)

  Geuren

  Eucalyptus, kamille en salie zijn geuren die passen bij het keelchakra. Deze kun je als wierook krijgen, maar je kunt ook etherische olie kopen. Zowel kamille als salie zijn als kruiden ook lekker om thee van te trekken. En wist je dat je een lekkere thee kunt maken van verse rozemarijn, salie en tijm in combinatie met verse gember en een schijfje citroen of sinaasappel met een lepeltje honing? Fijn tegen keelpijn en dan pak je meteen het zonnevlecht- en voorhoofdchakra mee. Multitasken 😊Verder is het heerlijk om een tak verse eucalyptus bij je douche te hangen. Door de warmte en het vocht van de douche komt de geur vrij en dat opent meteen je luchtwegen. Ook lekker bij verkoudheid.

  Wees wel voorzichtig als je etherische olie gebruikt. Het is heel geconcentreerd en niet geschikt om in grote hoeveelheid of rechtstreeks op de huid te gebruiken. En zeker niet om in te nemen. Je kunt wel enkele druppels van deze olie gebruiken in bijvoorbeeld een diffuser of oliebrander. Gebruik de olie nooit puur. Dan verbrand de olie en krijg je naast een hele vieze geur ook een hele vieze brander. Gebruik altijd water of bijenwas als basis met 3 tot 5 druppels van de etherische olie. Laat het niet droogstomen en ververs het water voor elk gebruik.

  Zowel wierook als etherische oliën, diffusers of branders kun je op vrij veel plekken kopen. Bijvoorbeeld bij een nieuwetijdswinkel als Ananda of een specialist in natuurlijke gezondheid zoals Holland&Barrett. Maar ook onlineshops zoals bol.com hebben een flink aanbod.

  Meer weten?

  Wil je meer weten over chakra’s in het algemeen of andere chakra’s? Klik voor andere blogposts:

   

  Heb je vragen of wil je iets kwijt? Gebruik onderstaande reactieformulier.

  Disclaimer

  Ik ben aurareader en coach. Geen arts of therapeut. Daarom geef ik geen medische adviezen. Heb jij serieuze lichamelijke of psychische klachten? Neem contact op met jouw huisarts.

  En gelukkig zijn we allemaal anders. Deze blog schrijf ik dan ook ter inspiratie en om je aan het denken te zetten. Neem niets klakkeloos van me over, maar ga kijken wat voor jou werkt en wat past binnen jouw mogelijkheden en leefstijl.

  Maar wat je ook doet, zorg goed voor jezelf en jouw omgeving.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Praktijk E-reading draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders