Navelchakra - Praktijk E-reading

Navelchakra

De kunst van het navelchakra is jouw gevoelens, passie en verlangen de ruimte geven.

Het navelchakra gaat vooral over gevoel en het vervullen van je levenslust. Hoe open sta jij voor je gevoel?


Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
  navelchakra punt


  Kenmerken

  Heiligbeenchakra, kruiscentrum of sacraal chakra. Allemaal benamingen voor het 2e chakra. In het Sanskriet heet het Swadhisthana. Dit betekent bekoorlijkheid of lieflijkheid.

  Dit chakra bevind zich midden in je onderbuik. Qua hoogte net iets onder je navel.

  De kleur waarmee het navelchakra wordt weergegeven is oranje.

  Het element dat bij het navelchakra hoort is Water. Water staat voor verbinding en symboliseert leven, gevoel en stroming.

  Het werkwoord dat bij het dit chakra hoort is voelen.

  Het navelchakra is gericht op:

  • Gevoel en emotie
  • Sensualiteit (genieten met al je zintuigen) en verlangen
  • Verbinding, aantrekkingskracht en fysieke koestering
  • Passie, creativiteit, inspiratie en scheppingskracht
  • Ontwikkeling en verandering


  Thema's

  Het navelchakra gaat vooral over het vervullen van je levenslust.

  • gevoelens (h)erkennen
  • passie, verlangen en dromen
  • gevoel van eigenwaarde
  • ontspanning en genieten
  • verbinding met jezelf. het kind-deel in jezelf en met anderen

   

  Velen staan niet meer goed in contact met hun gevoel en lijken weinig te voelen. Of voelen juist heel veel, maar hebben niet geleerd hiermee om te gaan. En dat terwijl gevoel en emotie zo belangrijk zijn. Zowel voor ons overleven als voor ons gevoel van voldoening in het leven. De functie van gevoelens en emoties is namelijk om ons te beschermen en ze geven aan wat belangrijk voor ons is (of juist niet) En dat heeft weer grote invloed op je gevoel van eigenwaarde, hoe goed jij je kunt ontspannen, hoe jij je uit (en daardoor ook of je geaccepteerd wordt door anderen) en hoe je omgaat met intimiteit.

  Als kind is de basis gelegd in hoe we in het leven staan. En een belangrijk deel daarvan is hoe we geleerd hebben met onszelf, onze gevoelens en onze emoties om te gaan. Mocht jij er als kind helemaal zijn? Waren jouw emoties en gevoelens oké? Of waren ze vooral lastig en kon je die beter onderdrukken? Welk voorbeeld hebben jouw verzorgers gegeven in het accepteren en omgaan met emoties? Dat kind-deel is nog behoorlijk actief in ons onderbewustzijn en stuurt onbewust veel van jouw doen en laten aan, nu je eenmaal volwassen bent.

  Als je gevoelens of emoties wegstopt en negeert, stagneert de energie in je navelchakra. En dat hoeft geen enkel probleem te zijn. Maar het kan (op de lange duur en bij structureel negeren) allerlei lichamelijke en psychische klachten geven. Dat betekent niet dat alle lichamelijke en psychische klachten dus hierdoor ontstaan. Maar het kan een oorzaak zijn. En daar wordt je niet beter van. Als je een (heftig) gevoel of emotie ervaart, vraag je dan af: Wat wil het gevoel of de emotie me vertellen? Waartegen probeert het me te beschermen? Want emoties hebben een signaalfunctie. Als je die serieus neemt, zal het gevoel in veel gevallen vanzelf weer verdwijnen.

  Dat is niet altijd het geval. Soms heeft het best veel tijd nodig om een emotie weer hanteerbaar te krijgen (denk aan rouw) En soms heb je hulp nodig om met bepaalde onderdrukte emoties uit het verleden om te gaan.

  Wil je hulp bij het omgaan met je emoties of gevoelens? Praten helpt al om dingen op een rijtje te zetten en kan opluchten. Zoek iemand die je vertrouwt en die goed voelt zodat je er samen je het kunt delen. Dat kan een vriend of familielid zijn of een (zorg)professional. Via mijn contactformulier mag je me vragen stellen of een vrijblijvend gesprek aanvragen.

  Disclaimer: Gevoelens en emoties kun je het beste accepteren en aandacht geven. Dan stroomt de energie van het navelchakra. Maar besef wel dat het accepteren en doorvoelen van emoties niet hetzelfde is als ernaar handelen! Boosheid mag er zijn, maar iemand het ziekenhuis in trappen is niet oké.


  Vragen

  Hieronder volgen enkele vragen die je kunt beantwoorden om jezelf beter te leren kennen. Heb daarbij geen oordeel. Er is geen goed en fout of beter en slechter. Je bent wie je bent.

  • Waar geniet jij van?
  • Mag je voelen wat je voelt? Of heb je daar een oordeel over?
  • Kun je onderscheid maken tussen wie je bent en wat je voelt? Of ben je compleet en volledig tot in je tenen, gelukkig, verdrietig, boos, enz.
  • Kun je onderscheid maken tussen jouw gevoel en dat van een ander?
  • Wie slurpt vooral jouw energie en laat je meestal moe en leeggelopen achter?
  • Gun jij jezelf prettige ervaringen? Of moet je die verdienen?
  • Wie geeft je een positief gevoel en laat je vol energie achter?
  • Gun jij jezelf waar je naar verlangt? Kun je erom vragen?
  • Raak je jezelf liefdevol aan? (bijv een voetmassage) En laat je je door anderen liefdevol aanraken? (bijv. een knuffel)
  • Kun je anderen liefdevol aanraken? (bijv. een knuffel)
  • Wat kun je doen om beter in contact te komen met jouw gevoel, verlangen en passie? 

  Wil je weten wat jouw persoonlijke energie jou kan vertellen? Onderga een aurareading. Voor meer informatie klik hier.


  Doen

  Luister muziek

  Ik heb verschillende afspeellijsten ingericht naar mijn humeur. Een lijst waar ik vrolijk van wordt, een lijst met gevoelige luisterliedjes (ook tranentrekkers), een afspeellijst met rockmuziek (heerlijk om op te poetsen) En tot groot verdriet van de rest van het gezin, blèr ik dan het liefst ook nog keihard mee. Pure ontlading.

  Tijd en prioriteit

  Plan regelmatig tijd om dingen te doen die je blij maken. Hoe? Door jezelf af en toe prioriteit te geven. Doe dingen waar je van geniet. Dingen waar je energie van krijgt. Al is het maar 1 uurtje in de week. Pak die hobby op, ga in bad, spreek af met die vriending. Want waarom zou een ander altijd voor gaan op jou? Dan loop je leeg en heeft niemand meer wat aan je. Gun jezelf af en toe (priori)tijd.

  Zeg Nee

  Zeg eens nee tegen wat je echt niet wilt. Een nee tegen een ander is een ja tegen jezelf. En jij verdient die aandacht net zo goed als die ander.

  En ja, nee zeggen kan consequenties hebben. Denk dus na over waar je nee tegen zegt. Wat je verliest met die nee, kan voor jou onoverkomelijk zijn. Maar misschien is waar je nee tegen zegt, het ook eigenlijk niet (meer) waard om deel uit te maken van jouw leven. Jij bepaalt wat voor jou het belangrijkste is door ja te zeggen tegen jezelf. Eigenlijk gewoon prioriteiten stellen dus. En jij hoort hoog op je prioriteitenlijstje thuis.


  Edelstenen en mineralen

  Edelstenen en mineralen zouden een energetische werking hebben. Draag je net als ik graag stenen? Dan horen oranje stenen specifiek bij het navelchakra. Bijvoorbeeld koraal of abrikoos agaat. Maar ook stenen die je seksuele of vrouwelijke energie bevorderen zijn heel goed voor het navelchakra. Denk bijvoorbeeld aan carneool en cupriet.

  Voor meer informatie over edelstenen en mineralen en hun werking kun je de website Chakra’s en edelstenen – Edelstenen en Mineralen bezoeken. Maar als je in Haarlem woont kan ik ook zeker Ananda Haarlem – Ananda Nieuwetijdswinkel  aanraden. Ze zitten inmiddels ook in Utrecht, Den Haag, Tilburg en Den Bosch.

  (En nee, ik krijg geen geld of spullen voor sponsering van deze bedrijven. Ik ben gewoon zelf groot fan. En ja, ik heb toestemming gevraagd voordat ik ze heb vermeld)


  Geuren

  Gardenia is een geur die past bij het navelchakra. Deze kun je als wierook krijgen, maar je kunt ook etherische olie kopen. Of gewoon een plantje in de vensterbank zoals oma had of in de tuin werkt natuurlijk ook heel goed.

  Wees voorzichtig als je etherische olie gebruikt. Het is heel geconcentreerd en niet geschikt om in grote hoeveelheid of rechtstreeks op de huid te gebruiken. En zeker niet om in te nemen. Je kunt wel enkele druppels van deze olie gebruiken in bijvoorbeeld een diffuser of oliebrander. Gebruik de olie nooit puur. Dan verbrand de olie en krijg je naast een hele vieze geur ook een hele vieze brander. Gebruik altijd water of bijenwas als basis met 3 tot 5 druppels van de etherische olie. Laat het niet droogstomen en ververs het water voor elk gebruik.

  Zowel wierook als etherische oliën, diffusers of branders kun je op vrij veel plekken kopen. Bijvoorbeeld bij een nieuwetijdswinkel als Ananda of een specialist in natuurlijke gezondheid zoals Holland&Barrett. Maar ook onlineshops zoals bol.com hebben een flink aanbod.


  Meer weten?

  Wil je meer weten over chakra’s in het algemeen of andere chakra’s? Klik voor andere blogposts:

  Heb je vragen of wil je iets kwijt? Gebruik onderstaande reactieformulier.

  Disclaimer

  Ik ben aurareader en coach. Geen arts of therapeut. Daarom geef ik geen medische adviezen. Heb jij serieuze lichamelijke of psychische klachten? Neem contact op met jouw huisarts.


  En gelukkig zijn we allemaal anders. Deze blog schrijf ik dan ook ter inspiratie en om je aan het denken te zetten. Neem niets klakkeloos van me over, maar ga kijken wat voor jou werkt en wat past binnen jouw mogelijkheden en leefstijl.

  Maar wat je ook doet, zorg goed voor jezelf en jouw omgeving.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Praktijk E-reading draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders