Wortelchakra - Praktijk E-reading

Wortelchakra

De kunst van het wortelchakra

is zorg en aandacht.

Dicht bij jezelf.

Het wortelchakra wordt ook wel basischakra genoemd. Dit chakra gaat vooral over het voldoen aan basisbehoeften.


Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
  wortelchakra punt


  Kenmerken wortelchakra

  Basis-chakra of stuitchakra zijn andere benamingen voor dit 1e chakra. In het Sanskriet heet het Muladhara. Dit betekent wortel.

  Het wortelchakra bevind zich midden in je bekken. Qua hoogte zo’n beetje net onder je stuitje.

  De kleur waarmee het wortelchakra wordt weergegeven is rood.

  Het element dat bij het wortelchakra hoort is Aarde. Aarde staat voor basiszekerheid en houvast. Jouw energetische aardingsverbinding komt vanuit dit chakra. En om te kunnen aarden moet je je energie letterlijk laten zakken en je laten dragen door je bekken.

  Het werkwoord dat bij het wortelchakra hoort is zijn.

  Er wordt ook wel gezegd dat dit chakra alle andere chakra’s draagt. Het is de basis. Het wortelchakra staat dan ook voor:

  • Zelfzorg
  • Veiligheid en bescherming
  • Gezondheid
  • Financiële zekerheid
  • Bestaansrecht
  • Werkelijk aanwezig zijn


  Thema's

  Het wortelchakra gaat vooral over het vervullen van je basisbehoeften.

  • Je plek innemen
  • Zorgen voor je lichaam
  • Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf
  • Aandacht hebben voor wat je doet en waar je voor staat
  • Zorgen voor je leefomgeving
  • Bestaanrecht en succes

   

  Voor veel (hoogsensitieve) vrouwen is het niet vanzelfsprekend om je plek in te nemen. Er wordt je geleerd om je aan te passen. Te zijn wat er van je verwacht wordt. Maar wanneer je wordt geboren  heb je automatisch een plek in de wereld. Punt. En het is niet alleen jouw voorrecht om je plek in te nemen, het is ook je plicht. Want jij, met al jouw eigenheid, jouw kwaliteiten en manier van kijken, voegt iets toe. Iets waar anderen steun aan hebben. Iets wat anderen verder kan helpen. En of die anderen nu mensen zijn, dieren of de aarde, dat doet er niet toe. Jij bestaat. En daardoor voeg je iets toe en heb je bestaansrecht.

  Dus, hallo, ik ben Debbie. Door mijn nieuwsgierigheid en hooggevoeligheid heb ik het talent om tot de kern te komen en met mijn creativiteit verandering te brengen. Oké, niet altijd en het pakt ook niet altijd even goed uit, maar toch is dat wat ik te brengen heb en waarin ik mag groeien. En ja, het voelt best spannend om dat zo te zeggen. Want hé, wie ben ik nou helemaal. Nou ja, dat dus.

  En wie ben jij? Wat heb jij toe te voegen?


  Vragen

  Hieronder volgen enkele vragen die je kunt beantwoorden om jezelf beter te leren kennen. Heb daarbij geen oordeel. Er is geen goed en fout of beter en slechter. Je bent wie je bent.

  • Mag je er helemaal zijn? Gewoon zoals je bent?
  • Kun je succesvol zijn?
  • Weet je wat je nodig hebt?
  • Gun je jezelf dat wat je nodig hebt?
  • Kun je werkelijk aanwezig zijn bij wat je doet?
  • Neem jij verantwoordelijkheid voor jezelf? (jouw lichaam, gevoelens, wensen, angsten en dromen)
  • Zijn jouw ambities van jou zelf? Of zoek je goedkeuring van een ander?
  • Luister je naar de signalen van je lichaam? En zorg je dan voor jezelf? (kou, honger, vermoeidheid, slapende voet, gespannen nek, enz.)
  • Respecteer je grenzen? (van jezelf en/of van anderen)
  • Is jouw huis en financiële situatie op orde (binnen de mogelijkheden die er nu zijn)?
  • Wat kun je doen om jouw situatie te verbeteren?

   

  Heb je vragen? Of wil je hierover eens met me in gesprek? Geef onderaan deze blog je reactie of bel of app me op 06 – 19 72 48 98.


  Doen

  Wat je kunt doen om het wortelchakra te versterken zijn vooral acties gericht op aarding oftewel aandachtig aanwezig zijn.

  Zelfzorg

  Zelfzorg is een van de belangrijkste dingen die je voor jezelf kunt doen. Vraag jezelf regelmatig af wat je nodig hebt om je zo optimaal, gezond en vitaal mogelijk te voelen. Het hoeft niet perfect. Het mag zo goed als binnen jouw mogelijkheden ligt op dat moment. Saskia en Serge zongen het al in de jaren 70: “Het zijn de kleine dingen die het doen” Dus even een vest aantrekken als je het koud hebt, een glas water drinken als je dorst hebt of tijd nemen om te lunchen. Aandacht voor jezelf. Daar begint het mee.

  Beweging

  Denk aan yoga (nog specifieker de lijkhouding, kindhouding, boomhouding en berghouding) Qi gong en tai chi. Maar ook gewoon het huis poetsen kan je al meer in het hier en nu en/of dichter bij jezelf brengen. Het gaat vooral om bewegen met aandacht voor waar je bent, wat je doet en wat het met je doet.

  En wil je het wortelchakra nog meer versterken, beweeg dan buiten. Tuinieren, wandelen, hardlopen of fietsen het maakt niet uit. Zolang je je maar bewust bent van je omgeving. Bijvoorbeeld van het geluid van de vogels, de geuren om je heen en het gevoel van de wind, de zon of het zand. Wees even helemaal aanwezig in het hier en nu en ervaar wat dit met je doet.

  Grond jezelf

  Aardingsoefeningen zijn DE oefeningen voor het wortelchakra. Aarden is eigenlijk niets anders dan even helemaal met je aandacht naar jezelf gaan en je bewust worden van hoe je in het hier en nu op deze plek aanwezig bent. En dit kun je op vrij veel plaatsen doen. Bijvoorbeeld in de rij voor de kassa, wachtend op de bus of op de wc (jawel, een ideale plek. Even uit de drukte en weer terug naar jezelf). Let er wel op dat je je aandacht wel even helemaal op jezelf kunt richten. Achter het stuur in de auto kun je dit beter niet doen 😊

  Een simpele aardingsoefening is je even heel erg bewust worden van je voeten op de grond. Laat je gewicht even helemaal zakken. Laat de zwaartekracht zijn werk maar doen. En stel je voor dat je voeten een heel klein beetje wegzakken in de grond. Maak een mooie afdruk alsof je in de branding staat. Voel bewust met welk deel van je voet je contact hebt met de grond.

  • Sta je meer op je voorvoet of meer op je hiel?
  • Krom je je tenen of is je voet ontspannen?
  • Wat kun je nog meer opmerken over je voet en je manier van staan?
  • En wat zegt dat je?

  Je hoeft niets te veranderen. Alleen maar even te voelen. Dan ben je weer even helemaal terug bij het hier en nu en in je lijf.

  En als je zit of ligt kun je dat natuurlijk ook doen met de delen van je lichaam die dan de grond, de stoel, het matje of het matras raken.


  Edelstenen en mineralen

  Edelstenen en mineralen zouden een energetische werking hebben. Draag je net als ik graag stenen? Dan horen rode, zwarte of bruine stenen specifiek bij het wortelchakra. Bijvoorbeeld granaat, robijn, versteend hout en zwarte toermalijn. Maar ook stenen met een aardende werking zijn heel goed voor het wortelchakra. Denk bijvoorbeeld aan rookkwarts, vuursteen, dalmatiër jaspis of hematiet.

  Voor meer informatie over edelstenen en mineralen en hun werking kun je de website Chakra’s en edelstenen – Edelstenen en Mineralen bezoeken. Maar als je in Haarlem woont kan ik ook zeker Ananda Haarlem – Ananda Nieuwetijdswinkel  aanraden. Ze zitten inmiddels ook in Utrecht, Den Haag, Tilburg en Den Bosch.

  (En nee, ik krijg geen geld of spullen voor sponsering van deze bedrijven. Ik ben gewoon zelf groot fan. En ja, ik heb toestemming gevraagd voordat ik ze heb vermeld)


  Geuren

  Ceder of sandelhout zijn de geuren die passen bij het wortelchakra. Deze kun je als wierook krijgen, maar je kunt ook etherische olie nemen.

  Wees voorzichtig als je etherische olie gebruikt. Het is heel geconcentreerd en niet geschikt om in grote hoeveelheid of rechtstreeks op de huid te gebruiken. En zeker niet om in te nemen. Je kunt wel enkele druppels van deze olie gebruiken in bijvoorbeeld een diffuser of oliebrander. Gebruik de olie nooit puur. Dan verbrand de olie en krijg je naast een hele vieze geur ook een hele vieze brander. Gebruik altijd water of bijenwas als basis met 3 tot 5 druppels van de etherische olie. Laat het niet droogstomen en ververs het water voor elk gebruik.

  Zowel wierook als etherische oliën, diffusers of branders kun je op vrij veel plekken kopen. Bijvoorbeeld bij een nieuwetijdswinkel als Ananda of een specialist in natuurlijke gezondheid zoals Holland&Barrett. Maar ook onlineshops zoals bol.com hebben een flink aanbod.


  Meer weten?

  Wil je meer weten over chakra’s in het algemeen of andere chakra’s? Klik voor andere blogposts:

  Heb je vragen of wil je iets kwijt? Gebruik onderstaande reactieformulier.

  Disclaimer

  Ik ben aurareader en coach. Geen arts of therapeut. Daarom geef ik geen medische adviezen. Heb jij serieuze lichamelijke of psychische klachten? Neem contact op met jouw huisarts.


  En gelukkig zijn we allemaal anders. Deze blog schrijf ik dan ook ter inspiratie en om je aan het denken te zetten. Neem niets klakkeloos van me over, maar ga kijken wat voor jou werkt en wat past binnen jouw mogelijkheden en leefstijl.

  Maar wat je ook doet, zorg goed voor jezelf en jouw omgeving.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Praktijk E-reading draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders