Zonnevlechtchakra - Praktijk E-reading

Zonnevlechtchakra

De kunst van het zonnevlechtchakra

is jouw plek innemen.

Dit 3e chakra gaat vooral over het vormgeven aan jouw leven. Hoe zet je jezelf in de wereld?


Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
  zonnevlechtchakra punt


  Kenmerken

  Dit 3e chakra wordt ook wel de solar plexus genoemd. In het sanskriet heet het Manipura, wat flonkerend juweel betekent.

  Het zonnevlechtchakra bevindt zich midden in je romp, ongeveer tussen je navel en je middenrif.

  De kleur waarmee dit chakra meestal wordt weergegeven is geel.

  Het element dat bij het zonnevlechtchakra hoort is vuur. En vuur staat voor levensenergie. Dit chakra is ons krachtcentrum en onze energieverdeler. Het verdeelt zowel de energie tussen de chakra’s als de energie die we gebruiken voorn onszelf en de wereld om ons heen.

  Het werkwoord dat bij dit chakra hoort is kunnen.

  Het chakra is gericht op:

  • Zelfexpressie
  • Zelfbeschikking en moed
  • Eigenwaarde
  • Innerlijke wilskracht
  • Doelgerichtheid en discipline


  Thema's

  Het zonnevlechtchakra gaat vooral over het vormgeven van jouw leven.

  • Authenticiteit
  • Vertrouwen
  • Creatief vermogen
  • Wilskracht, keuzes durven maken en richting bepalen

  Jezelf zijn vraagt vertrouwen in jezelf. Maar ook in de wereld om je heen. Je hebt wilskracht en doelgerichtheid nodig om te doen wat jij van binnenuit voelt dat je graag wilt of moet doen.

  En creativiteit om hier vorm aan te geven. Want iets willen en vervolgens afwachten tot het gebeurt, geeft over het algemeen geen bevredigend resultaat. Je moet er iets voor doen. En misschien nog wel belangrijker. Je moet keuzes maken.

  Maar verwar wilskracht om iets te bereiken alsjeblieft niet met jezelf maar pushen tegen alle klippen op. Met wilskracht bedoel ik dat je diep van binnen weet dat je iets heel graag wilt. En dat je bij alles wat je doet in je achterhoofd houdt wat je uiteindelijk wilt bereiken. Zonder het te forceren. Dan schep je de voorwaarden. Maar of het gaat lukken? Hoe snel of op welke manier het precies gaat lukken? Dat heb je niet altijd in de hand. Wilskracht is dus niet hetzelfde als controle.

  Jezelf zijn en  jouw plek in de wereld blijven innemen vergt een leven lang leren. Leren wie jij in de basis bent. Begrijpen waar jouw dromen en verlangens over gaan. Luisteren naar je intuïtie. Jouw kwaliteiten, uitdagingen en grenzen ontdekken.

  Dit klinkt allemaal fantastisch, maar in de praktijk is het vaak niet zo makkelijk. Want leren gaat met vallen en opstaan. En bij jouw eigen keuzes maken en je eigen standpunten innemen, hoort óók dat je je eigen verantwoordelijkheid neemt.

  Als je gaat staan voor de dingen waar je in gelooft, zullen anderen daar iets van vinden. En mogelijk zal het anderen kwetsen, omdat ze hierin niet mee kunnen of zich tekort gedaan voelen.

  Het is in de eerste plaats jouw taak om voor jezelf te zorgen. Om je eigen kwaliteiten en verlangens te volgen en ontwikkelen. Om te stralen en te bruisen van energie. Juist dan voeg je veel toe aan de wereld en ben je een voorbeeld voor anderen. Veel meer dan wanneer je jezelf alleen maar klein en dienstbaar maakt.

  Wil je ondersteuning bij het jezelf beter leren kennen? Mijn Energie Reset kan je op weg helpen. Voor meer informatie klik hier.


  Vragen

  Hieronder volgen enkele vragen die je kunt beantwoorden om jezelf beter te leren kennen. Heb daarbij geen oordeel. Er is geen goed en fout of beter en slechter. Je bent wie je bent.

  • Wat is voor jou echt belangrijk?
  • Hoe breng je jouw creativiteit (jouw uitdrukkingsvermogen) naar buiten?
  • Ga je staan voor datgene waar je werkelijk in gelooft?
  • Laat je je makkelijk beïnvloeden door de mening van een ander?
  • Hoe vaak neem jij het initiatief?
  • Gebruik je bij het maken van keuzes vooral je verstand, vooral je intuïtie of allebei?
  • Is jouw energie gericht op wat je graag wilt? Of op wat je níet wilt?
  • Wat betekent macht voor jou?
  • Maak je gebruik van jouw macht?
  • Wordt jouw leven vooral beïnvloed door anderen en door omstandigheden waar je voor jouw gevoel geen invloed op hebt?
  • Wat kun je doen om meer voldoening uit jouw leven te halen?

   

  Heb je vragen? Of wil je hierover eens met me in gesprek? Geef onderaan deze blog je reactie of bel of app me op 06 – 19 72 48 98.


  Doen

  Beweging

  Fietsen, wandelen, snelwandelen of hardlopen, net wat jouw voorkeur
  heeft. Ontspannen in de actie met als doel opladen. Liefst in de natuur want dat helpt je nog eens extra opladen.

  Een andere manier om te ontladen of op te laden is zingen en/of dansen. Dat mag bij een koor of een dansschool, maar doe het vooral ook lekker onbeschaamd thuis. Alleen of met de kinderen. Laat het los, laat het gaan….

  Houd huis

  Het huishouden doen (met een lekker pittig muziekje en het liefst
  dansend 😉) kan heerlijk zijn voor je energie. Vooral omdat het zo lekker opschoont (letterlijk en figuurlijk) Voorwaarde voor mij is wel dat ik op dat moment alleen thuis ben. Want anders zie je er binnen no time niet veel van terug. Onvoorstelbaar hoe snel 2 tieners en een puber van eind 40
  de boel weer in chaos krijgen. En dat was zeker niet beter toen de kinderen klein waren.

  Lieve ik

  Houd eens een periode lang een dagboek bij met als doel jezelf beter leren kennen. Dit kan schrijvend, maar ook tekenend of met doedels,
  mindmappend, knippend en plakkend of …. verzin het zelf maar. En dat hoeft geen uren te kosten. Ik werk met intuïtief schrijven en dat kost me 10 minuutjes elke ochtend.

  Weet je niet zo goed hoe te beginnen? Stel jezelf elke week een specifieke vraag en noteer (of teken, of …) in die week elke dag jouw antwoord op die vraag. Voorbeelden van vragen die je kunt stellen:

  • Wat heb je voor jezelf gedaan?
  • Wat waardeer je aan jezelf?
  • Waar ben je dankbaar voor?
  • Vraag iemand anders om jou te omschrijven en noteer dit. Beschrijf daarbij ook hoe je je daarbij voelt.
  • Waarin ben je creatief? (denk niet te moeilijk, dit kan al je kledingkeuze zijn)
  • Wat heb je vandaag voor jezelf gedaan? Hoe voelde dat?
  • Waar wordt je blij van?
  • Wie is jou het dierbaarst?
  • Hoe wil jij je voelen in je lijf?
  • Waar droom je van?


  Edelstenen en mineralen

  Edelstenen en mineralen zouden een energetische werking hebben. Draag je net als ik graag stenen? Dan horen goudgele en gele stenen specifiek bij het zonnevlechtchakra. Bijvoorbeeld amber, citrien en goudtopaas. Maar ook stenen die zelfinzicht bevorderen of aanzetten tot actie zijn heel goed voor het zonnevlechtchakra, denk aan tijgeroog of gele jaspis. 

  Voor meer informatie over edelstenen en mineralen en hun werking kun je de website Chakra’s en edelstenen – Edelstenen en Mineralen bezoeken. Maar als je in Haarlem woont kan ik ook zeker Ananda Haarlem – Ananda Nieuwetijdswinkel  aanraden. Ze zitten inmiddels ook in Utrecht, Den Haag, Tilburg en Den Bosch

  (En nee, ik krijg geen geld of spullen voor sponsering van deze bedrijven. Ik ben gewoon zelf groot fan. En ja, ik heb toestemming gevraagd voordat ik ze heb vermeld)


  Geuren

  Bergamot, jeneverbes, lavendel en rozemarijn zijn geuren die passen bij het zonnevlechtchakra. Deze kun je als wierook krijgen, maar je kunt ook etherische olie kopen.

  Bergamot zit trouwens ook in earl grey thee. En wist je dat je een heerlijke kruidenthee kunt trekken van rozemarijn, tijm en salie? Lekker met een lepeltje honing en een schijfje citroen. Vooral heel goed als je keelpijn hebt.

  Lavendel en rozemarijn doen het heel goed in de tuin, op het balkon of in een potje in de keuken. Meteen lekker om mee te koken.

  Wees voorzichtig als je etherische olie gebruikt. Het is heel geconcentreerd en niet geschikt om in grote hoeveelheid of rechtstreeks op de huid te gebruiken. En zeker niet om in te nemen. Je kunt wel enkele druppels van deze olie gebruiken in bijvoorbeeld een diffuser of oliebrander. Gebruik de olie nooit puur. Dan verbrand de olie en krijg je naast een hele vieze geur ook een hele vieze brander. Gebruik altijd water of bijenwas als basis met 3 tot 5 druppels van de etherische olie. Laat het niet droogstomen en ververs het water voor elk gebruik.

  Zowel wierook als etherische oliën, diffusers of branders kun je op vrij veel plekken kopen. Bijvoorbeeld bij een nieuwetijdswinkel als Ananda of een specialist in natuurlijke gezondheid zoals Holland&Barrett. Maar ook onlineshops zoals bol.com hebben een flink aanbod.


  Meer weten?

  Wil je meer weten over chakra’s in het algemeen of andere chakra’s? Klik voor andere blogposts:

  Heb je vragen of wil je iets kwijt? Gebruik onderstaande reactieformulier.

  Disclaimer

  Ik ben aurareader en coach. Geen arts of therapeut. Daarom geef ik geen medische adviezen. Heb jij serieuze lichamelijke of psychische klachten? Neem contact op met jouw huisarts.


  En gelukkig zijn we allemaal anders. Deze blog schrijf ik dan ook ter inspiratie en om je aan het denken te zetten. Neem niets klakkeloos van me over, maar ga kijken wat voor jou werkt en wat past binnen jouw mogelijkheden en leefstijl.

  Maar wat je ook doet, zorg goed voor jezelf en jouw omgeving.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Praktijk E-reading draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders