5 Simpele uitingen van liefde - Praktijk E-reading

5 Simpele uitingen van liefde

Deze blogpost geeft je 5 simpele uitingen van jouw liefde die je elke dag kunt toepassen. Want ben jij je bewust hoe jij jouw liefde laat zien? En hoe vaak jij jouw gezin laat weten dat je van ze houdt? 

Grootse gebaren?

Als je de gemiddelde Love Story moet geloven, is liefde van grootse gebaren. Voor Liefde moet je strijden. Onzekerheid, misverstanden en verschillen moeten overbrugd worden. Alsof je een queeste te volbrengen hebt. Met bloemen, romantische etentjes, bloemrijke liefdesverklaringen en tranentrekkende aanzoeken.

Maar draait Liefde daar echt om?

hart in de hand

Het gevoel dat je iemand geeft

Tuurlijk voelt het heerlijk als iemand eens helemaal uitpakt voor je. Er helemaal voor gaat om jou te bewijzen hoe belangrijk je bent. Hoeveel je waard bent. Maar is dat dan altijd Liefde?

Liefde gaat dieper dan die hartstochtelijke relaties uit de film of dat boek. Wat uiteindelijk in mijn ogen belangrijker is dan de grootse gebaren is het gevoel dat je iemand geeft. Niet eenmalig, maar door de tijd heen. De erkenning voor die ander. En dat hoeft helemaal niet met grootse gebaren.

Want waar zou jij zelf gelukkiger van worden? Elke dag 10 minuten iemands volledige aandacht? Of eens per jaar een groots gebaar?

Uitingen van liefde

Diepgaande Liefde zit volgens mij in kleine, alledaagse dingen. Een hand op een schouder om te steunen, een luisterend oor, meelevende verontwaardiging, een bemoedigend woord. Of gewoon een kopje thee voor iemand zetten, een aai in het voorbijgaan, een liefdevolle blik.

En dat hoeft natuurlijk niet constant (daar zou je doodmoe van worden) Maar zo af en toe door de dag of door de week even de tijd nemen en aandacht geven. Dan voelt iemand zich geliefd.

Het zijn de kleine dingen ...

Helaas zie je die kleine dagelijkse dingen zo gemakkelijk over het hoofd. Door de sleur van de dag, wanneer je het zo druk hebt met alles dat moet gebeuren, met alles dat verwacht wordt. En juist die kleine alledaagse blijken van liefde schieten er dan zo gemakkelijk bij in. Of je merkt ze simpelweg niet op. Zelfs liefde wordt uiteindelijk vanzelfsprekend of een to-do, als je niet uitkijkt.

We gaan er vaak vanuit dat de ander wel weet dat je van hem/haar houdt. En dat is meestal ook zo. Maar weten en voelen zijn niet hetzelfde. Soms is de bevestiging belangrijk. Om die Liefde weer even nieuw leven in te blazen. Geef eens een complimentje of zeg “Ik hou van je.” Gewoon omdat het kan.

De kunst van liefhebben

Precies dat is de kunst van liefhebben. Aandacht hebben. Regelmatig even stil staan bij wat voor jou belangrijk is. Stilstaan bij wat een ander voor je betekent. Aandacht voor de ander, zodat je even kunt laten weten dat je hem of haar ziet en hoort. Aandacht, zodat je opmerkt dat die ander aandacht heeft voor jou.

Dus als je even bij jezelf afstemt en een diep gevoel van liefde voelt voor iemand. Uit dat dan. Op jouw manier. Laat het diegene weten.

Want we willen allemaal gehoord en gezien worden. We willen allemaal erkend worden. Gewoon om wie we zijn.

5 Simpele uitingen van liefde

Wen jezelf onderstaande gewoonten aan en laat jouw liefde dagelijks blijken met deze 5 simpele uitingen van liefde.

 1. Begroeten

  Wanneer je jouw gezinsleden ‘s morgens voor het eerst ziet, wens ze dan eerst goede morgen voor je begint op te sommen wat er allemaal moet gebeuren. Laat ze weten dat je blij bent ze weer te zien. En als je thuiskomt van je werk (of als zij thuiskomen van werk of school), begin niet meteen te mopperen over de jassen, tassen en schoenen die weer niet zijn opgeruimd. Toon eerst jouw blijdschap om ze weer te zien. Daarna mag je ook aandacht vragen voor jezelf en ze vragen om alles even op te ruimen 😊

 2. Plezier wensen

  . Als de kinderen de deur uitgaan, wens ze dan  plezier of een fijne dag. Dat geeft een goed begin van de dag met positieve energie. Beter dan je dag beginnen met een opdracht: Doe goed je best, Goed luisteren, of Gedraag je.

 3. Complimenteren

  Betrap jij jezelf er ook wel eens op dat je alleen maar loopt te mopperen op alles wat niet naar je zin is of wat ze niet goed doen? Wéér een open chip zak op het aanrecht en kruimels op de bank. Wéér een natte wc-bril. Wéér overal vuile was door de slaapkamer. Prima om daar wat van te zeggen, maar probeer ook eens te benoemen wat je wèl fijn vindt. Want het is niet alleen maar slecht toch?

 4. Luisteren

  Zelf ben ik snel geneigd om allerlei adviezen te geven als mijn kind met een probleem komt. Niet doen. Zoals mijn dochter dan zegt: “Mam, ik hoef je adviezen niet. Ik wil gewoon even stoom afblazen. Luister nou gewoon even.” Jouw kinderen (en partner) zijn meestal prima in staat om zelf oplossingen te vinden. Even stoom afblazen is soms al genoeg om alles weer op een rijtje te krijgen. Slik je eigen adviezen dus eens wat vaker in en luister. Als ze je hulp willen, vragen ze daar zelf meestal wel om.

 5. Aandacht hebben

  De belangrijkste. Als je kind of partner even je aandacht vraagt, geef ze dan ook even jouw volledige aandacht. Lukt dat niet? Geef dat ook aan en zeg wanneer je wel beschikbaar bent. Want aandacht is de meest elementaire vorm van liefhebben.

Gezien worden

Heb jij behoefte om gezien te worden? Probeer eens een Persoonlijke Energiereading.

Dit is hoe Tanja het heeft ervaren:

“De reading van Debbie overtrof alle verwachtingen. Twee uur lang was zij volledig gericht op mij. Ze besprak, vanuit een positieve houding en met zeer heldere taal, diverse zaken die voor mij herkenbaar en zeer relevant zijn. Het is verbazingwekkend hoe een totaal onbekende na twee uur mij waarschijnlijk beter kent dan mijn beste vriendin.”

Disclaimer

Ik ben aurareader en coach. Geen arts of therapeut. Daarom geef ik geen medische adviezen. Heb jij serieuze lichamelijke of psychische klachten? Neem contact op met jouw huisarts.

En gelukkig zijn we allemaal anders. Deze blog schrijf ik dan ook ter inspiratie en om je aan het denken te zetten. Neem niets klakkeloos van me over, maar ga kijken wat voor jou werkt en wat past binnen jouw mogelijkheden en leefstijl.

Maar wat je ook doet, zorg goed voor jezelf en jouw omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praktijk E-reading draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders