Haal meer uit jouw tijd. Manage je energie. - Praktijk E-reading

Haal meer uit jouw tijd. Manage je energie.

Heb jij te weinig uren in een dag? Lukt het niet om alles te doen wat je gedaan zou moeten krijgen? Loop je altijd achter de feiten aan te rennen? Haal meer uit jouw tijd en manage jouw energie.

Multifunctioneel

Veel vrouwen hebben de neiging om het heel normaal te vinden om veel verschillende rollen te vervullen. En dan vinden ze ook nog dat ze de daarbij horende taken goed moeten beheersen. We leggen de lat heel hoog. Maar hoe realistisch is dat eigenlijk?

manage je energie ipv je tijd

Full management

Wij vrouwen verzetten bergen werk op een dag. We runnen het huishouden, werken voor een baas of runnen ons eigen bedrijf, steunen onze vriendinnen, hebben een uitdagende relatie met onze partner, zijn er voor onze (schoon)ouders, maken een blauwhelm jaloers wanneer we de onderlinge strijd tussen iedereen sussen en dragen de verantwoordelijkheid voor de zorg van de kinderen. 

Oké, mannen doen tegenwoordig ook veel taken in huis en met de kinderen. Maar in veel gezinnen ligt de verantwoordelijkheid toch bij de vrouw. Zij zorgt er meestal bijvoorbeeld voor dat de doktersafspraken gemaakt worden, onderhouden de sociale contacten, vertellen de partner wat gedaan moet worden op de papadag (of andere moederdag), zorgen dat alles klaar ligt.

Haal meer uit je tijd

Het probleem van die vrouwen is geen timemanagement. Daar zijn ze juist ontzettend goed in. Ze zijn onvermoeibaar in het bereiken van een zo perfect mogelijk situatie onder de omstandigheden. Ze dragen alle verantwoordelijkheden en brengen alles tot een goed einde, want ze houden van hun kinderen, hun partner, hun vriendinnen, hun (schoon)ouders. Ze zijn betrokken en loyaal naar hun werkgever, collega’s en/of cliënten. En dat is nou net het hele probleem. Ze voelen zich verantwoordelijk voor al die mensen om zich heen. Maar komen zelf niet op het lijstje voor.

Niet herkenbaar?

Heb jij daar geen last van? Alles onder controle? Geen stress? Vertel me dan eens:

  • Hoe vaak heb jij je ‘s morgens aangekleed en opgemaakt terwijl je ondertussen de kinderen instructies geeft over het poetsen van hun tanden?
  • Hoe vaak sta jij aan het aanrecht even snel een boterham naar binnen te proppen terwijl je de lunches voor iedereen klaar maakt en de kids rustig hun boterhammetje zitten te eten?
  • Hoe vaak werk jij even gauw een mars of zak chips naar binnen, omdat er geen tijd is om te lunchen?
  • Hoe vaak duik jij even gauw na je werk de supermarkt in zodat je partner ‘s avonds rustig op de bank kan bijkomen van zijn drukke dag?
  • Hoe vaak ga jij te laat naar bed omdat iemand je nog nodig heeft of het werk nog niet af is?

Hoe realistisch is dat eigenlijk?

Maar is dat echt de enige manier? Waarom moet JIJ altijd alles opvangen als het mis gaat op het werk? Waarom draai JIJ thuis altijd voor al het regelwerk op? Waarom ben JIJ altijd de vredestichter? Waarom moet JIJ de ideale partner, vriendin, collega, werkneemster, (schoon)dochter zijn?

Je staat er niet alleen voor. Veel vrouwen doen het zoals jij het doet. Eerst anderen en mocht er dan nog tijd over zijn, dan zijzelf (en laten we eerlijk zijn, die tijd is er maar zelden)

Veel vrouwen ervaren dezelfde druk. Maar het kan anders. Het moet anders. Want de kans is groot dat jouw dochter dezelfde druk gaat ervaren in het leven. Dat is immers het voorbeeld dat zij heeft gehad. Zichzelf wegcijferen ten gunste van anderen. Niet af en toe (waar niets mis mee is) maar vrijwel altijd.

Haal meer uit je tijd en manage je energie

De oplossing is dus geen timemanagement. De oplossing is prioriteiten stellen. Ga werken vanuit jouw kracht en kwaliteiten. Haal het beste uit jezelf en geef aandacht aan dat wat voor jou echt belangrijk is. Streef ernaar de beste versie te zijn van wie je bent. Hoe je dat doet?

Begin eens met het maken van een lijstje met JOUW top 5 prioriteiten. Zorg dan dat je voorrang geeft aan alles met betrekking tot jouw prioriteiten.

En vergeet daarin vooral jezelf niet. JIJ zou prioriteit nummer 1 moeten zijn. Want zonder jezelf, kun je niets klaarspelen voor een ander. Hoe meer jij straalt en optimaal functioneert, hoe meer je een voorbeeld bent voor anderen en hoe meer je overhoudt om anderen te geven.

Hulp bij het managen van je energie.

Mijn missie is om meer vrouwen het beste uit zichzelf te laten halen. Dat doe ik met mijn blog en met tips via mijn instagramaccount: @praktijk.e.reading

Maar ook met mijn Energie Reset help ik werkende vrouwen om hun energie beter te verdelen, zodat ze niet opbranden en meer rust gaan ervaren. Om het beste uit zichzelf te halen, zodat ze een beter voorbeeld kunnen zijn voor hun kinderen. Want je wilt jouw kinderen vooruit helpen door ze te leren om de beste versie van zichzelf te zijn. En hoe kan dat beter dan het goede voorbeeld geven?

Disclaimer

Ik ben aurareader en coach. Geen arts of therapeut. Daarom geef ik geen medische adviezen. Heb jij serieuze lichamelijke of psychische klachten? Neem contact op met jouw huisarts.

En gelukkig zijn we allemaal anders. Deze blog schrijf ik dan ook ter inspiratie en om je aan het denken te zetten. Neem niets klakkeloos van me over, maar ga kijken wat voor jou werkt en wat past binnen jouw mogelijkheden en leefstijl.

Maar wat je ook doet, zorg goed voor jezelf en jouw omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praktijk E-reading draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders