Waarom spelen zo belangrijk is - Praktijk E-reading

Waarom spelen zo belangrijk is

Waarom spelen zo belangrijk is? Denk maar eens terug aan je kindertijd. Spelend met andere kinderen. Tikkertje, vadertje en moedertje, in de speeltuin, racend door het bos. Niets zo gezond als spelen. Maar doe je het nú eigenlijk nog wel eens?

Lentekriebels

Terwijl ik dit blogartikel schrijf is het 1 dag voor het begin van de officiële lente. En ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik krijg altijd weer lentekriebeltjes van de explosie aan knoppen, bloesems en voorjaarsbloemen en al die vogeltjes die fluitend ronddartelen door de tuin.

naar het bos

Go out and play

De lente is bij uitstek de tijd om jouw binnengehouden energie van de winter weer tot leven te wekken. En wat is de beste manier om dat te doen? Door te spelen. Lekker naar buiten, genieten van de zon (zodra die zich laat zien dan) Of stampen in de plassen als het regent.

En het fijne van moeder zijn: je kunt dit samen met je kinderen doen. Want laten we eerlijk zijn, veel mensen vinden het toch een beetje raar om een volwassene verkleed te zien of een zandkasteel te zien bouwen zonder kinderen als excuus.

En dat is zó jammer. We accepteren dat kinderen spelen. Zien daar zelfs de voordelen van. Maar als volwassene is het toch gauw not done. Terwijl de voordelen van spelen zo groot zijn!

Wat maakt spelen zo belangrijk

Het is een geweldige uitlaatklep voor stress

Spelen is een ontspannen manier om Zen te worden. Je bent even helemaal in het moment.

Bij actieve spelletjes worden gespannen spieren en energie in beweging gezet. Dat helpt tegen stress. En er komen gelukshormonen vrij (als je tenminste minimaal 20 minuten actief speelt)

Het maakt je creatiever

Spelen helpt je om problemen op te lossen. Hoe bouw je een zandkasteel dat overeind blijft? Hoe leg je die puzzel in elkaar? Hoe maak je een gevlochten armbandje? Hoe maak je van jouw huiskamer een ziekenhuisje?

En door even met iets anders bezig te zijn en los te laten, kom je soms spontaan tot prachtige inzichten of oplossingen voor problemen waar je je eerder suf over piekerde.

Het schept een band

Samen spelen vraagt aandacht voor elkaar. En dat is altijd goed om je geliefd en verbonden te voelen. Zowel voor jouw kind als voor jou. En dat kan ook prima aandacht voor jezelf zijn natuurlijk. Spelen kan prima alleen.

Spelen met je lief kan jullie relatie enorm versterken. Of het nu een kaartenspel is met diepgaande vragen of een rollenspel in de slaapkamer. Zoek wat bij jullie past en leer elkaar spelenderwijs beter kennen.

Het is een goede uitlaatklep voor emoties

Emoties zijn energie in beweging. En juist als je geërgerd, boos, onrustig, angstig of opgefokt bent, kun je vaak moeilijk mediteren of tot rust komen. Door lekker hard zingen en dansen, schreeuwen tijdens het potje voetbal of touwtje springen, kan een hoop onrustige energie van bijvoorbeeld boosheid of frustratie in beweging komen. Zo kun je de energie van emotie laten stromen.

En tijdens spel is de kans groot dat er gelachen wordt. Door plezier te hebben, voel je je beter.

PS: Ik wil hiermee trouwens niet suggereren dat spelen al je emoties oplost. Want zo werkt het niet helemaal. Maar het kan soms wel een uitlaatklep geven of helpen loslaten.

Je wordt ongemerkt fitter

Onze kinderen waren vroeger niet zo van het wandelen. Tot we op een zomerse vrijdag besloten om via een omweg door het park naar het IJsboertje te lopen. Sindsdien smeekten ze ons elke vrijdag te gaan wandelen. Zelfs als het regende (Nemen we toch gewoon een paraplu mee, mam)

Zet een zoektocht uit (of laat een van de kinderen dat doen). Ga geocachen. Of speel gewoon en potje badminton, tikkertje of paaltjesvoetbal.

Spreek af met andere gezinnen op het strand, in het bos of in het park en neem picknickspullen en buitenspelletjes mee. Ben je met een aardige groep? Probeer ook eens levend stratego of het douanespel.

Maak een bos-, duin- of strandwandeling. Neem een verrekijker, zoekkaart of natuurgids mee en kijk welke planten, bomen, insecten en/of dieren je kunt vinden. En als het dan een regenachtige dag is, kun je mooi een herbarium maken vol gedroogde bladeren en bloemen of foto’s van dieren die je gevonden hebt op eerdere tochten (goed excuus voor een tochtje met paraplu en omweg door het park naar de bieb!)

Alles kan. Zolang je maar lekker in beweging bent.

Wat belangrijk is bij spelen

Vergeet niet te genieten! Als je het doet, doe het dan goed. Geef je helemaal over aan het spelen.

Als je er gedwongen instapt (wéér een to-do) en jezelf niet helemaal vrij laat om ervan te genieten, bereik je de voordelen van spelen niet. Maak het geen verplicht leermoment voor jezelf of jouw kinderen.

Geniet gewoon van vrij spel en kijk wat er gebeurt.

GO OUT AND PLAY. 

Disclaimer

Ik ben aurareader en coach. Geen arts of therapeut. Daarom geef ik geen medische adviezen. Heb jij serieuze lichamelijke of psychische klachten? Neem contact op met jouw huisarts.

En gelukkig zijn we allemaal anders. Deze blog schrijf ik dan ook ter inspiratie. Neem niets klakkeloos van me over, maar kijk wat voor jou werkt en wat past binnen jouw mogelijkheden en leefstijl.

Maar wat je ook doet, zorg goed voor jezelf en jouw omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praktijk E-reading draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders