Liefde, wat is de meeste elementaire vorm? - Praktijk E-reading

Liefde, wat is de meeste elementaire vorm?

Liefde is zo’n breed begrip. Maar in de basis is het niet zo ingewikkeld. De praktijk daar en tegen vraagt nog wel wat van je.

De meest elementaire vorm van liefde

Mijn oma had vroeger bij haar bureau een lijstje hangen met een spreuk.

“Tijd hebben voor iemand is de meest elementaire vorm van liefhebben.”

Deze tekst geeft weer waar zij voor stond en hangt dan ook sinds haar overlijden bij mij aan de herdenkmuur, naast haar foto.

herdenkmuur

De waarheid van mijn oma had in mijn ogen echter wel een beperking. Want is tijd hebben echt wel de meeste elementaire vorm van liefhebben? Tijd vrijmaken om met je kind naar de speeltuin te gaan, om vervolgens alleen maar op je telefoon te kijken, geeft bij je kind niet automatisch een gevoel van liefde. Aandacht hebben voor wat je kind belangrijk vind, doet dat wel. Voor mij gaat liefde dus nog een stapje verder. Voor mij is Aandacht de meest elementaire vorm van liefhebben.

Hoe geef je aandacht (liefde) als je het al zo druk hebt?

Want laten we eerlijk zijn, je kunt niet altijd overal met je aandacht bij zijn. Maar voor je het in de gaten hebt, verzand je in de verwachtingen van anderen. Waarna je je in allerlei bochten moet wringen om de voor jou belangrijke dingen alsnog gedaan te krijgen. Of wat jij echt belangrijk vind schieten er (alweer) helemaal bij in.

Dus hoe blijf je met aandacht bij de dingen die voor jou belangrijk zijn? Daarvoor moet je allereerst weten wat jouw prioriteiten zijn. Want als je weet wat jouw prioriteiten zijn, kun je non-negotiables stellen.

Non-negotiables zijn dingen die wat jou betreft hoe dan ook moeten gebeuren of aandacht krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Maaltijden: Wat er ook gebeurt, ik eet minimaal 3x per dag.
  • Slaap: Ik heb 8 uur slaap nodig. Dus als ik een keer laat naar bed ga voor een feestje, zorg ik dat ik de daarop volgende 2 op tijd naar bed ga.
  • Mijn kinderen. Als er iets is met mijn kinderen (bijv. een uitvoering, ouderavond of ziekte) dan ben ik er of zorg ik dat hun vader of oma er is. Whatever it takes.

Jouw prioriteiten en non-negotiables op een rijtje hebben, kan je helpen om op elk moment te beslissen of je wel of niet toegeeft aan de vragen en/of verwachtingen van een ander.

Wie/wat verdient jouw liefde en aandacht het meest?

Wat staat op 1 op jouw prioriteitenlijstje? Wie is jouw belangrijkste non-negotiable? Wie verdient jouw liefde en aandacht het meest?

Vroeger waren dat voor mij: mijn geliefden. Nu niet meer. Nu sta ik zelf op nummer 1. Wel direct gevolgd door mijn gezin en daaronder mijn familie en vrienden, maar IK sta op 1.

Door jezelf op 1 te zetten, neem je verantwoordelijkheid voor jezelf. Als je eerst aandacht aan jezelf besteed, voel je je zo optimaal mogelijk. Je wordt minder snel geïrriteerd of boos. En door tijd een aandacht aan jezelf te besteden als je geïrriteerd of boos bent, zul je dit minder afreageren op iedereen om je heen.

Maar jezelf prioriteit stellen, houdt ook in dat je keuzes moet maken. Toch ben ik liever rustig en met aandacht bij wat ik doe, dan dat ik gehaast, met beperkte aandacht aan alles voorbij ga. Dat komt ook de mensen om me heen ten goede. Want de tijd die ik aan ze besteed, is met aandacht en liefde. En dat maakt volgens mij de meeste indruk.

Foutje, bedankt

Even voor de goede orde; het gaat bij niemand altijd foutloos. Soms betrap ik me erop dat ik helemaal in mijn telefoon opga, ongemerkt alweer een uur verder ben en niet luister naar mijn zoon die zijn wederwaardigheden van die dag met me wil delen. Maar moeders zijn ook maar mensen. Dan neem ik heel even de tijd om om mezelf te lachen en mijn aandacht weer te leggen bij wat ik op dat moment echt belangrijk vind, mijn zoon. En als dat geen liefde is dan weet ik het niet meer.

Eerste Hulp Bij Prioriteit

Wil je hulp of begeleiding bij het vinden van jouw prioriteiten of het focussen van jouw aandacht? Onderga eens een Persoonlijke energiereading of ga voor een Energie Boost. En je mag me natuurlijk altijd vrijblijvend benaderen via het vragenformulier.

Ik hoor graag van je.

Disclaimer

Ik ben aurareader en coach. Geen arts of therapeut. Daarom geef ik geen medische adviezen. Heb jij serieuze lichamelijke of psychische klachten? Neem contact op met jouw huisarts.

En gelukkig zijn we allemaal anders. Deze blog schrijf ik dan ook ter inspiratie en om je aan het denken te zetten. Neem niets klakkeloos van me over, maar ga kijken wat voor jou werkt en wat past binnen jouw mogelijkheden en leefstijl.

Maar wat je ook doet, zorg goed voor jezelf en jouw omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praktijk E-reading draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders